Przygotuj:
- gałka muszkatołowa mielona – 2 szczypty
- bakłażan – 2 szt.
- cebula – 2 szt.
- jajko – 2 szt.
- cukinia – 3 szt.
- wino czerwone – 100 ml
- masło – 120 g
- mąka pszenna – 100 g
- mięso mielone wieprzowe – 1 kg
- mleko – 600 ml
- pieprz czarny – 1 szczypta
- przecier pomidorowy – 500 g
- ser feta – 270 g
- sól – 1 szczypta
- cynamon – 1 szczypta
- oliwa z oliwek – 50 ml
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm solimy i smażymy z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób kroimy i smażymy plastry cukinii.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.
Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).
Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).