Greckie smaki-Burek z serem

Burek z serem

Burek to bardzo cieniutkie ciasto. Tak cienkie, że aż przeźroczyste, zwijane luźno z nadzieniem. Kolejne warstwy ciasta smaruje się tłuszczem, dzięki czemu gotowe ciasto ładnie się listkuje i jest chrupiące. Burek występuje w różnych kształtach, w zależności od sposobu zawijania.

Składniki:

-200g sera fety

-200g twarogu

-200g kremowego sera koziego

-100g tartego parmezanu

-1 opakowanie ciasta filo

-1/2 filiżanki oliwy

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W tym czasie widelcem mieszamy ze sobą wszystkie sery (można dodać ziół!). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy pierwszy płat ciasta filo i smarujemy całość oliwą. Następnie kolejny i również smarujemy. Na spód dajemy 3-4 płaty ciasta, każdy posmarowany oliwą, i wykładamy serowy farsz. Rozprowadzamy go na grubość 1-1,5 centymetra i przykrywamy kolejnym płatem ciasta filo, który smarujemy oliwą. Na wierzch dajemy 3-4 płaty ciasta, każdy, również wierzchni, dokładnie smarujemy oliwą. Wystające brzegi ciasta zawijamy pod spód.

Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut.


Opublikowano

w

przez

Tagi: