Burek z serem
Składniki:
-200g sera fety
-200g twarogu
-200g kremowego sera koziego
-100g tartego parmezanu
-1 opakowanie ciasta filo
-1/2 filiżanki oliwy
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W tym czasie widelcem mieszamy ze sobą wszystkie sery (można dodać ziół!). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy pierwszy płat ciasta filo i smarujemy całość oliwą. Następnie kolejny i również smarujemy. Na spód dajemy 3-4 płaty ciasta, każdy posmarowany oliwą, i wykładamy serowy farsz. Rozprowadzamy go na grubość 1-1,5 centymetra i przykrywamy kolejnym płatem ciasta filo, który smarujemy oliwą. Na wierzch dajemy 3-4 płaty ciasta, każdy, również wierzchni, dokładnie smarujemy oliwą. Wystające brzegi ciasta zawijamy pod spód.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 20 minut.