Popularna mięsna potrawa grecka typu szaszłykowego, znana z licznych odmian. W wersji serwowanej w gastronomii suwlaki składają się z kawałków mięsa wieprzowego albo kurczaka, niekiedy owiniętych plasterkami boczku, nadzianych na różenek i pieczonych na ruszcie.
SKŁADNIKI:
-pierś z kurczaka bez skóry 400g
-oliwa z oliwek 60ml
-sok z cytryny 48ml
-czosnek 3 ząbki
-sól, pieprz, oregano
Wykonanie:
Do miski wlej oliwę z oliwek, sok cytryny, dodaj jedną łyżeczkę oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso pokrój w równej wielkości kostkę około 1 cm.
Mięso przełóż do marynaty i pozostaw na 30 min.
Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.
Po 30 minutach nabij mięso na patyczki.
Rozgrzej patelnię i smaż souvlaki po 3-4 min z każdej strony.