Słynne potrawy greckie

SOUVLAKI

Popularna mięsna potrawa grecka typu szaszłykowego, znana z licznych odmian. W wersji serwowanej w gastronomii suwlaki składają się z kawałków mięsa wieprzowego albo kurczaka, niekiedy owiniętych plasterkami boczku, nadzianych na różenek i pieczonych na ruszcie.

SKŁADNIKI:

-pierś z kurczaka bez skóry 400g

-oliwa z oliwek 60ml

-sok z cytryny 48ml

-czosnek 3 ząbki

-sól, pieprz, oregano

Wykonanie:

Do miski wlej oliwę z oliwek, sok cytryny, dodaj jedną łyżeczkę oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso pokrój w równej wielkości kostkę około 1 cm.

Mięso przełóż do marynaty i pozostaw na 30 min.

Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.

Po 30 minutach nabij mięso na patyczki.

Rozgrzej patelnię i smaż souvlaki po 3-4 min z każdej strony.


Opublikowano

w

przez

Tagi: