HORIATKI
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/salad-5904093_640.jpg)
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/no-poa.webp)
Sałatka grecka: oryginalne składniki 2 dojrzałe pomidory 1 zielony ogórek 8 sztuk czarnych oliwek – ewentualnie zielonych 1 średnia cebula 20 dkg sera feta 4-5 łyżek oliwy z oliwek oregano sól
Sałatka grecka przygotowanie krok po kroku; Ogórek umyć, pokroić na grube ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić na półplastry. Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Warzywa włożyć do miski, odrobinę posolić, Na górę sałatki położyć oliwki, ser feta, posypać oregano, polać oliwą. Nie mieszać!
TZATZYKI
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/sosik-1024x678.jpg)
To najpopularniejszy sos i przystawka w Greckich tawernach.
W jego skład wchodzi:
Jogurt typu Greckiego, zielony ogórek, czosnek, ocet winny lub sok z cytryny, sól i pierz oraz koperek.
ZAPIEKANKA RYŻOWA Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/zapiekanka-1024x682.jpg)
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/zapiekana-1.webp)
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/1223-1-682x1024.jpg)
Składniki: warzywa na patelnię w stylu greckim – 450 g
kurczak filety z piersi – 1 szt
ryż biały – 400 g
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki śmietana 18% – 300 g
jajko – 2 szt.
ser żółty – 400 g
oliwa z oliwek – 2 łyżki
oregano suszone – 2 łyżki
pieprz ziołowy, mielony -do smaku
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy.
Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy, aż kurczak się zarumieni. Dodajemy warzywa na patelnię i dalej smażymy całość, aż będą rumiane. W tym czasie ponownie doprawiamy zawartość patelni solą i pieprzem oraz 1 szczyptą pieprzu ziołowego i1 łyżką oregano.
HORIATKI
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/salad-5904093_640.jpg)
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/no-poa.webp)
Greek salad: original ingredients 2 ripe tomatoes 1 green cucumber 8 pieces of black olives – possibly green ones 1 medium onion 20 dkg feta cheese 4-5 tablespoons olive oil oregano salt
Greek salad preparation step by step; Wash the cucumber, cut into thick quarters. Peel the onion and cut it into half slices. Wash the tomatoes and cut them into quarters. Put the vegetables in a bowl, add a little salt, Put the olives, feta cheese on top of the salad, sprinkle with oregano, pour olive oil over it. Do not mix!
TZATZYKI
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/sosik-1024x678.jpg)
This is the most popular sauce and appetizer in Greek taverns.
It consists of:
Greek-type yogurt, green cucumber, garlic, wine vinegar or lemon juice, salt and feathers, and dill.
ZAPIEKANKA RYŻOWA Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/zapiekanka-1024x682.jpg)
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/zapiekana.webp)
![](http://rezultat.mobilnoscizsedebica.pl/wp-content/uploads/2023/10/1223-682x1024.jpg)
Ingredients: Greek-style vegetables – 450 g
chicken breast fillets – 1 pc
white rice – 400 g
onion – 1 pc.
garlic – 2 cloves sour cream 18% – 300 g
egg – 2 pcs.
cheese – 400 g
olive oil – 2 tablespoons
dried oregano – 2 tablespoons
herb pepper, ground – to taste
Cook the rice in lightly salted water according to the instructions available on the package. Drain the excess water and set aside.